Jdi na obsah Jdi na menu
 


TISKOVÁ ZPRÁVA K BUDĚJCKÉ THÁLII 2023

23. ročník přehlídky Budějcká Thálie se uskuteční ve dnech 11. - 22. října 2023. Nesoutěžní přehlídku amatérských divadelních souborů pořádá DS J. K. Tyl Č. Budějovice za podpory Statutárního města České Budějovice a ve spolupráci s Krajskou jihočeskou organizací Pionýr.
Přehlídka nabídne 15 představení (11 pro dospělé, 4 pro děti). Představení se uskuteční na domovské scéně souboru – v Divadle U Kapličky (Husova tř. 622/45, České Budějovice) a v kostele Českobratrské církve evangelické (třída 28. října 28, České Budějovice).  Přehlídky se účastní celkem 175 herců a techniků ze dvanácti měst České republiky a Slovenska.

Budějcká Thálie přivítá kromě čtyř jihočeských souborů (DS J.K.Tyl Č. Budějovice, Suchdolský divadelní spolek SUD, Spolek divadelních ochotníků v Blatné, Spolek divadelních ochotníků  v Deštné) DS AMADIS Brno, Divadlo V.A.D. Kladno, DS Masopust Praha, DS Jiří Poděbradský Poděbrady, Divadlo Commedia Poprad, MonAmour Mnich, Divadlo Stodola Sivice a DK Jirásek Česká Lípa.
Převládajícím žánrem bude již tradičně komedie a to v  nejrůznějších podobách: od situační, špionážní až po komedii  crazy, hořkou, drsnou či se suchým anglickým humorem. Tematicky se tituly zaměřují na manželské a milostné vztahy, rodinný stereotyp, kouzlo stáří, vztahy dětí a rodičů, síť intrik a lží konfrontovanou s potřebou jistoty a citového naplnění. V dramaturgické skladbě se objevují jména autorů, kteří patří k úspěšným komediografům  (V. Benko, G. Bitton, J. Goldman, J.B.P. Moliere).  Zastoupena je i česká tvorba  A. Procházky, L. Chaloupkové, M. Novákové, J. Zindulky a K. Lupince. K hlubšímu zamyšlení vybízejí představení Fredy, Neprebudený, Lakomec a Lev v zimě. Letošní přehlídka nabízí představení z repertoáru předních amatérských scén z Čech, Moravy i Slovenska. Většina inscenací významně uspěla na přehlídkách amatérské scény konaných v loňském a letošním roce v ČR. Festival umožní vystoupení talentovaných mladých hereckých klubů (V.A.D. Kladno, DS Deštná, DS J.K.Tyl ČB). Repertoár pro dětského diváka počítá se všemi věkovými skupinami, pro nejmenší jsou určena představení ve kterých se snoubí moudrost a půvab klasických pohádek s magií loutkového divadla. Dvě představení festivalu budou, stejně jako v loňském roce, uvedena v prostorách kostela. Jako zvláštní host festivalu přijede profesionální soubor Divadelní společnost Masopust se sídlem v Divadle Na zábradlí v Praze.

Ředitel festivalu Václav Krištůfek: „Raduji se, že se nám opět podařilo přispět k tradici festivalu nejen kvalitou nabídnutých představení, ale také jejich pestrostí“.


Předprodej vstupenek:
Turistické informační centrum, náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice
on-line www.cbsystem.cz
Zbylé vstupenky lze zakoupit vždy půl hodiny před představením v Divadle U Kapličky.
Ceny vstupenek:
Večerní představení: 150,- Kč
Studenti, senioři a ZTP 90,- Kč
Dětská představení: 80,- Kč
Bližší informace:
http:// www.budejckathalie.estranky.cz www.divadlobudejovice.cz
Václav Krištůfek - tel: 773 559 700