Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Středa 11.10. od 19:00 hod

Antonín Procházka
Přes přísný zákaz dotýká se sněhu*
Jak moc se vyznáme sami v sobě? Je Eda zločinec nebo ubohá oběť? Uloví paní domácí zajíčka? Ptá se gepard, zda je gazela vdaná? Odpoví vám komedie od Antonína Procházky. Představení získalo tři čestná uznání za herecké výkony na přehlídce Dačické kejklování 2023.
Režie: Jan Pešek
Divadelní spolek J. K. Tyl Č. Budějovice, www.dstylcb.cz
120 minut, přestávka

 

Čtvrtek 12.10. od 19:00

Lenka a Vít Chaloupkovi
Sherlock Holmes – Zrození zla
Napínavá komedie pro celou rodinu, i pro děti ve věku 6-8 let a více! Slavný detektiv očistí anglický venkov od zločinných záměrů jednoho z nejrafinovanějších padouchů. Představení doprovází živá hudba. Inscenace byla nominována na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov 2023.
Režie: Lenka Chaloupková
Suchdolský divadelní spolek SUD, Suchdol nad Lužnicí,  www.divadlo.suchdol.cz
60 minut, bez přestávky

 

Pátek 13.10. od 19:00
Miloslav König, Fredy Hirsch
Fredy, svaté zlo
Některé příběhy jsou zdánlivě nedotknutelné. Nesou velké napětí. Mají skryté plochy a tajné chodby. Můžeme jen tančit kolem vchodu do jeskyně a nahlížet dovnitř. Život Fredyho Hirsche k takovým příběhům patří. Je zahalený několikerou nedotknutelností – je to příběh trenéra a učitele dětí v nelidských podmínkách, žida v koncentračním táboře, příběh homosexuála v totalitě. Důraz na tělesnou zdatnost, pohyb a hygienu. Na kázeň a pravidelnost. Jak si může člověk v totalitním vězení uchovat sebeúctu? Tím, že s dětmi nacvičuje divadelní představení? Že v nich i v sobě buduje vědomí nedotknutelnosti, možnosti hry a proměny?
„Příspěvek zločinců do dějin lidstva spočívá v tom, že nechávají druhé trpět jako málokdo. Neústupným psychopatickým úsilím přetvářejí vlastní strachy a utrpení, někdy dokonce v nejvyšší utrpení milionů. Je to existenciální účast, kterou ale nelze negovat.“ Úryvky z filozofické eseje polské filozofky Jolanty Brach-Czainy Svaté zlo (soubor esejů Škvíry existence vydalo nakladatelství Malvern) vedou dialog s obrazy Fredyho Hirsche. Umožňují myslet a nahlížet nevyslovitelné prožitky a úvahy o situaci člověka uvězněného v koncentračním táboře, který nepodlehne všeobecné rezignaci a strachu. Vyjednává uvnitř v sobě i s okolím. Na konci života byl Fredy postaven před výzvu k celotáborové vzpouře. „Přesvědčoval jsem ho, že je nezbytné mít nějakého vůdce a že on byl za něj vybrán. Na to mi řekl, že chápe situaci, že však kvůli dětem se nemůže rozhodnout. Podle popisu si Fredy Hirsch vyžádal hodinu na rozmyšlenou.“ Pohybujeme se divadlem „hodiny na rozmyšlenou“, podle vzpomínek pamětníků, filozofických map, pohádek pro děti a pohybů těl při setkání s jinými těly.
Přístupné divákům starším 15 let
Divadelní společnost Masopust, o.p.s.se sídlem v Divadle Na zábradlí Praha
75 minut, bez přestávky
PŘEDSTAVENÍ BUDE UVEDENO V KOSTELE ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ třída 28. října 28, České Budějovice

 

Sobota 14.10.

od 15:00

Ája Vitáčková
Kůzlátka a vlk, O koblížkovi
Dvě lidové české pohádky pro nejmenší diváky – o kůzlatech, která otevřela vlkovi, a o chlubivém koblížkovi.
Režie: Kolektiv kůzlat s hlavním slovem A.Vitáčkové
Divadelní spolek J. K. Tyl Č. Budějovice, www.dstylcb.cz
45 minut, bez přestávky

 

od 19:00
Barnet & Kraus
Hlavně důstojně!
Lehce černá a mírně bláznivá komedie. Poslední rozloučení je vlastně jen kulisou k tomu, aby si přítomní příbuzní na pohřbu řešili své problémy a do všech těch zmatků ještě přijde zvláštní smuteční host…Stačí neplánovaná souhra náhod a z truchlení je nečekaná fraška.
Režie: Ladislav Langr
Divadelní spolek Jiří Poděbrady, www.dsj.cz
90 minut, přestávka

 

Neděle 15.10.

od 15.00 hod

Lenka a Vít Chaloupkovi
Za pět minut dvanáct
Rodinná sci-fi pohádka o odvaze a vůli překonat sám sebe. Představení doprovází živá hudba. Inscenace byla nominována na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov 2023.
Režie: Lenka Chaloupková
Suchdolský divadelní spolek SUD, Suchdol nad Lužnicí,  www.divadlo.suchdol.cz
60 minut, bez přestávky


od 19:00 hod
Vlado Benko
Neprebudený
Inscenace zobrazuje příběh z 19. století. Člověčinou a jemným humorem nasvícený příběh zamilovaného husara Ondráše Machuly, který se přes svoji duševní nezralost neumí ubránit nástrahám světa. Představení bylo uvedeno na prestižním mezinárodním festivalu AITA/IATA v Monaku.
Režie: Vlado Benko
Divadlo Commedia Poprad, Slovenská republika,
https://www.facebook.com/CommediaPoprad
60 minut, bez přestávky

 

Pondělí 16.10. od 19:00 hod

Gérard Bitton a Michal Munz
Smím prosit, Dodo?*
Henri de Sacy, vášnivý milovník žen, se dovídá, že má po tetě zdědit balík peněz. Podmínka, že se ožení. Řešení bude překvapivé, rozuzlení ještě překvapivější. Představení získalo sedm ocenění za herecké výkony a inscenaci na přehlídce Dačické kejklování 2023.
Režie: Jiří Mikeš
Spolek divadelních ochotníků v Blatné, www.sdo-blatna.cz
120 minut, přestávka

 

Úterý 17.10. od 19:00 hod
Monika Nováková, Bety Minářů
Dokud se randí
Letí to, ani se nenaděješ a ohlížíš se na všechny křižovatky, kterými jsi prošla, a zvažuješ, jestli všechna odbočení, byla ta správná. A teď? A teď už není na co čekat. Zařadíš rychlost a valíš k cíli. Komedie ze života, o životě svobodné čtyřicítky s Monikou Novákovou v hlavní a jediné roli. Inscenace získala v roce 2023 řadu ocenění a také doporučení  na Národní přehlídky.
Režie: Bety Minářů
MonAmour, z. s., Mnich, www.monamour-mnich.webnode.cz
55 minut, bez přestávky

 

Čtvrtek 19.10. od 19:00 hod
Jakub Zindulka
Od Silvestra do Silvestra#
Manželé Juklovi jsou dlouholetými přáteli manželů Tupých. Květa a Růžena pracují ve stejné mateřské školce, Míra a Radim jsou inženýři ve stejném výrobním podniku. Proto není divu, že se jako každý rok chystají strávit silvestrovskou oslavu pohromadě. Ale tentokrát zajde pod vlivem alkoholu vtipkování dam o neschopnosti mužů a stesky mužů na nepochopitelnost žen příliš daleko. Crazy komedie. Představení získalo čestná uznání za herecké výkony a inscenaci na přehlídce Dačické kejklování 2023.
Režie: Tomáš Hradil
Divadelní soubor AMADIS Brno, www.amadis.cz
90 minut, přestávka

 

Pátek 20.10. od 19:00 hod

James Goldman
Lev v zimě
Slavná hra vycházející z historických reálií rozkresluje intriky a mezilidské vztahy v anglické královské rodině o vánočních svátcích roku 1183. Král Jindřich má v těchto dnech určit následníka trůnu. Lev v zimě si hraje s tématy nefunkční rodiny, politikaření, války a míru, ale také stárnutí, smrti, dědictví a odkazu. Inscenace získala v letech 2022-2023 celkem 18 cen a uznání za inscenaci, režii, scénu, kostýmy, světla a zvuk, herecké výkony, a tři přímé nominace na národní přehlídky (Krakonošův divadelní podzim, Divadelní Piknik Volyně, Femad Poděbrady).
Režie: Marek Šudoma
Divadlo Stodola, Sivice, https://divadlostodola.cz/
115 minut, přestávka
PŘEDSTAVENÍ BUDE UVEDENO V KOSTELE ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ třída 28. října 28, České Budějovice

 

Sobota 21.10.

od 15:00

Klára Havlínová
Běla mezi včelami
Objevte kouzelný svět včelího úlu a rušného života, který se v něm odehrává. Naučná pohádka plná písniček pro děti a dospělé vypráví o dívce Běle, která se promění ve včelku. A zjistí, že med není jediným tajemstvím, které včelí úl skrývá. Mnohem cennější je láska, přátelství, obětavost a pracovitost. Inscenace získala ocenění za herecký výkon, edukativní počin a inscenační ztvárnění na přehlídce Třešťské divadelní jaro 2023.
Režie: Lenka Drncová
Divadelní spolek J. K. Tyl České Budějovice, www.dstylcb.cz
50 minut

 

od 19:00 hod
Kazimír Lupinec
ÚL
Hra s podtitulem „včelařské divadelní rondo“ je komediální sondou do ročního fungování jedné Základní organizace Českého svazu včelařů. Ve smyslu hudebního ronda se střídá refrén spolkových schůzí s dějem na jednotlivých stanovištích. Jsou včelaři něčím specifičtí, nebo představují běžný vzorek populace? Jací jsou vlastně a co mají společného lidé a včely? A vejdou se všichni do úlu? Inscenace získala ocenění nejlepší představení na přehlídce Divadelní Piknik Volyně 2022.
Režie: Divadlo V.A.D.
Divadlo V.A.D. Kladno, www.divadlo-vad.cz
80 minut, bez přestávky

 

Neděle 22.10.

od 15:00 hod
Zdeněk Svěrák a Karel Smyczek
Lotrando a Zubejda*
V půvabné české kotlině tu, kromě počestných a pracovitých obyvatel, bydlí také loupežníci. Starý raubíř Lotrando, si pro samé obírání pocestných nevšiml, že mu z jeho syna vyrostl pěkný, ale nevzdělaný mladík. Na přehlídce Dačické kejklování 2023 byla inscenace oceněna cenou za hudební doprovod a pěveckou složku, hereckým oceněním a divadelním ztvárněním velblouda.
Režie: Jozef Jusko
Spolek divadelních ochotníků Deštná
90 minut, přestávka

 

od 19 hod

J. B. P. Moliere
Lakomec
Světoznámá komedie vysmívající se chamtivosti, kupčení s city, marnivosti a nafoukanosti sehraná jako divadlo na divadle. Všichni jsme figurky na šachovnici a každý prožíváme životy po svém. Inscenace byla oceněna přímým postupem – nominací na celostátní přehlídku Divadelní Piknik Volyně 2023.
Režie: Václav Klapka
Divadelní klub Jirásek, z. s. Česká Lípa, www.Dkjirasek.eu
95 minut, přestávka

 

 


Změna programu vyhrazena


Autorská práva zastupuje: *DILIA o. s. Praha,   # Aura-Pont s. r. o. Praha


Předprodej:
Turistické informační centrum
nám. Přemysla Otakara II., Č. Budějovice
tel: 386 801 413, e-mail: infocb@c-budejovice.cz

a ostatní prodejní místa:  www.cbsystem.cz/cz/prodejni-mista

rezervace on-line: www.cbsystem.cz

Zbylé vstupenky lze zakoupit vždy půl hodiny před představením v Divadle U Kapličky.

Informace u J. Malinové na + 420 733 170 172

 

Vstupné:
večerní představení:  150 Kč
senioři/studenti : 90Kč
dětská představení: 80 Kč    


Více informací
www.budejckathalie.estranky.cz

Realizační tým:  Václav Krištůfek (ředitel), Šárka Briezstienská, Lubomír Bureš, Alena Havlínová, Jiří Havlín, Michal Kopecký, Jaroslava Malinová, Roman Mašek, Marie Morová, Jan Pešek, Aleš Ročárek, Kateřina Šimerová, Pavel Švec a další členové DS  J. K. Tyl Č. Budějovice.

 

Děkujeme za přízeň

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Fotografické ohlédnutí za Budějckou Thálií 2021